Baltička tura

10 dana, BUS

BALTIČKA TURA / 1. MAJ 2018
VARŠAVA, TALIN, RIGA, VILJNUS, VROCLAV + HELSINKI
Termini: 27.04 – 06.05.2018.

Zanimljivi običaji, neobična gastronomska ponuda i bogat noćni život, uz razumne cene, samo su neki od razloga da krenete u ovu avanturu. Baltik je pojam koji neke podseća na votku, neke na more, a nas na čudesnu turu koja povezuje nekoliko zemalja i njihovih prestonica.

Zemlje koje ćemo obići, nepravedno potcenjene u turističkom svetu imaju neki poseban šmek. Krenite sa nama na ovo putovanje i uverite se zašto šmo u okeanu destinacija, za vas odabrali baš one uz Baltičko more.

1. dan (27.04.2018. petak) BEOGRAD/NOVI SAD – VARŠAVA
Polazak iz Beograda/Novog Sada sa predviđenih lokacija u kasnim popodnevnim časovima. Noćna vožnja kroz Mađarsku, Slovačku, Češku ka Varšavi…

2. dan (28.04.2018. subota) VARŠAVA
Nakon dolaska u Varšavu, obaveznu pauzu od 9 sati ćemo iskoristiti za bliže upoznavanje sa prestonicom Poljske. Počnimo pešačkom turom od najviše građevine u gradu, Palate kulture – građene po uzoru na moskovske Staljinke. Odlazimo u kvart Starog grada – Stare Miasto koje je potpuno rekonstruisano posle II svetskog rata i stavljeno pod zaštitu UNESCO-a. Kraljevski Dvor, Stub kralja Zigmonda i Trgovački skver, zatim Kraljevska staza sa puno klasicističkih palata na čelu sa Predsedničkom, zgrada varšavskog Univerziteta, Crkva Svetog Krsta koja krije Šopenovo srce… Nakon razgledanja slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćna vožnja ka Talinu.

3. dan (29.04.2018. nedelja) TALIN
Po dolasku u Talin nas očekuje razgledanje grada. Gornji i donji grad, dvorac Tompea, katedrala iz XIII veka, crkva Aleksandra Nevskog – ruska crkva koja svedoči da je stari grad Talin savršeno uklopio elemente zapadno-evropske i ruske kulture, crkva sv. Nikole, Trg gradske kuće iz XV veka, zgrada Starog Esnafa podignuta u vreme ulaska Talina u ligu Hanze, Crkva Svetog Olafa… Nakon upoznavanja grada smeštamo se u hotel i imamo čitavo popodne za odmor, uživanje u blagodetima dnevnog, pa zatim i noćnog života ovog neobičnog grada.

4. dan (30.04.2018. ponedeljak) TALIN – HELSINKI
Doručak. Slobodan dan za individualno upoznavanje Talina ili odlazak na fakultativni celodnevni izlet do Helsinkija, glavnog grada Finske. Tamo nas čeka Trg senata sa jednim od simbola grada – Luteranskom Katedralom, bogato ukrašena pravoslavna Crkva Uspenja (najveća u severnoj Evropi), Manerhajmova ulica gde se nalazi zgrada Parlamenta, Nacionalni muzej i poznata koncertna dvorana Finlandia, Olimpijski stadion, na kome su 1952 godine održane Olimpijske igre, jedinstvena Tempeliaukio crkva uklesana u steni, Sibelijusov park sa impresivnom skulpturom posvećenom ovom velikom kompozitoru. Nakon obilaska slobodno vreme i povratak u Talin u večernjim časovima. Noćenje.

5. dan (01.05.2018. utorak) TALIN – RIGA
Doručak. Nakon odjavljivanja iz hotela na raspolaganju nam je prvi deo dana za dodatno upoznavanje estonske prestonice. Dolazak u Rigu, odlazak u smeštaj i vreme za odmor od puta. Noćenje.

6. dan (02.05.2018. sreda) RIGA
Doručak. Nakon doručka krećemo sa upoznavanjem Rige, znamenitostima ovog čudesnog grada. Razgledanje poćinje sa 42 metra visokim simbolom litvanske slobode, a nastavljamo obilaskom Nacionalne opere i starim jezgrom grada koje je pod zaštitom UNESCO-a. Spomenik bremenskim muzikantima (poklon grada Bremena i omaž jednoj od najpoznatijih bajki braće Grim), crkva svetog Petra, kuća crnoglavih, kao jedan od simbola grada, spomenik božićnom drvetu na mestu gde je po legendi nastala tradicija ukrašavanje jelke za božić, katedrala, Riški zamak iz XVI veka koji je trenutno dom Litvanskom predsedniku.
Nakon obilaska slobodno vreme ili mogućnost fakultativnog krstarenja rekom i kanalima Rige. Zaplovite brodićem po reci Dvini, po gradskom kanalu, uživajte u panorami bez gradskih gužvi, iz jedne potpuno druge perspektive, opustite se na vodi, napravite sjajne fotografije, uživajte tokom jednočasovnog krstarenja po gradu. Nakon krstarenja slobodfno vreme za individualne aktivnosti i istraživanje noćnog života Rige.

7. dan (03.05.2018. četvrtak) RIGA – VILJNUS
Doručak. Nakon doručka se odjavljujemo iz hotela i krećemo ka Viljnusu, u kojem nas očekuje obavezna pauza od 9 sati koju koristimo za temeljno upoznavanje grada. Očekuje nas zajednički obilazak sa vodičem: Spomenik tri krsta, Crkva Svete Ane, Katedrala, Predsednička palata, Stari Grad. Slobodno vreme koristimo za odmor i slobodne aktivnosti. Nakon celodnevnog boravka u Viljnusu pred nama je noćna vožnja ka Vroclavu…

8. dan (04.05.2018. petak) VROCLAV
Dolazak u Vroclav u prepodnevnim časovima. Po dolasku sledi razgledanje grada: Kraljevska palata, stari gradski trg, Narodni muzej, barokni Univerzitet, Katedrala Sv. Jovana, most Tumski, skulpture patuljaka, japanska bašta… Smeštaj u hotel. Slobodno vreme za relaks i individualne aktivnosti. Noćenje.

9. dan (05.05.2018. subota) VROCLAV – KSIAŽ
Doručak. Nakon doručka odjavljivanje iz hotela. Slobodno vreme do večernjeg polaska ili mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska velelepnog zamka Ksiaž. Podignut u 13. veku, zamak je tokom godina mnogo puta bio rušen i obnavljan. Jednom je bio konfiskovan od strane nacista, koji su ispod zamka gradili tajne podzemne tunele, a priča kaže da je tu jedno vreme bilo i Hitlerovo sklonište, koje je potom okupirala Crvena armija. Uverite se zašto ovaj zamak uvrštavaju u top 10 evropskih zamkova. Nakon povratka iz Ksiaža, slobodno vreme za individualne aktivnosti. Večernji polazak ka Srbiji.

10. DAN (06.05.2018. nedelja) NOVI SAD – BEOGRAD
Dolazak u Novi Sad/Beograd u ranim poslepodnevnim časovima, u zavisnosti od zadržavanja na graničnim prelazima.

Varšava

nastala na reci Visli, glavni je i najveći grad Poljske. Iz Drugog svetskog rata izašla je u ruševinama i gotovo bez žitelja, ali je ubrzo izrasla u raskošnog labuda, punog duha, prijatnih ljudi, kulturnih događanja, zato je i zovu “Gradom Feniksom”. Danas Varšavu više ne prati strogi izgled bivšeg “istočnog bloka” i svetu se ponosno predstavlja kao moderan grad i veliki poslovni i kulturni centar..

Talin

prestonica Estonije, idealna turistička destinacija, posebno ako želite da doživite kombinaciju savremenog, modernog sveta, živopisnog noćnog života, bogate kulturne scene, ali i istorijskih spomenika, od ogromne važnosti za estonsku kulturu i tradiciju. Sa svojih pola miliona stanovnika, teško se može reći da je Talin svetska metropola, međutim, ovaj grad ima svoju prepoznatljivu draž, koja nas jednostavno mami. Sve je blizu, a nema saobraćajnih gužvi, tako da grad možete bez problema prešetati “uzduž i popreko”.

Riga

glavni grad Letonije, a ujedno i kultirni, obrazovni, finansijski centar čitavog Baltika. Iznikao na ušću reke Dvine u Baltičko more. Staro jezgro grada je pod zaštitom UNESCO-a zato što ima najveću kolekciju zgrada podignutih u stilu secesije u Evropi. Šetnja popločanim i uskim ulicama centra uz posetu nekom od lokalnih pabova će nas vratiti u neka davna vremena.

Viljnus

prestonica metnosti, košarke i ćilibara,  grad za koji mnogi geografi kažu da se nalazi u fizičkom centru Evrope. Ima jedan od najvećih starih gradova koji je pod zaštitom UNESCO-a, zbog kojeg često nosi epitete mali Rim, severna Atina ili severni Jerusalim… Stari grad je i danas okružen drevnim zidinama sa kapijama, a u središnjem delu se nalaze katedrala i gradska kuća. Posebno je zanimljiv doživljaj spleta verskih hramova (katoličke, pravoslavne i protestanske crkve, sinagoge), kao odraza burne prošlosti.

Vroclav

“Venecija Poljske“, grad sa oko 220 mostova, pre rata ih je bilo preko 300 i svi se međusobno razlikuju. Jedinstven grad smešten na pet reka, Odra i njene četiri pritoke. Dok šetate mostovima grada nemojte da vas iznenade skulpture patuljaka, kojih u gradu ima negde oko 250, a zbog toga ovaj grad još zovu i “Svet patuljaka“. Šareni grad, grad studenata, jedan od najenergičnijih gradova Evrope, veliki broj klubova, pivnica, restorana…

Helsinki (*opciono)

najsevernije urbano područje sa preko milion stanovnika. Grad koji se teritorijalno nalazi 2/3 na Baltičkom moru i sastoji se od 315 ostrva. Pored toga ima i ozbiljan ,,problem“ sa zečevima kojih ima na hiljade i slobodno šetaju po gradskim parkovima. Neke od glavnih znamenitosti su luteranska katedrala, parlament, nacionalni muzej i koncertna dvorana Finlandia…

HIPER FIRST MINUTE CENA ARANŽMANA > 279 €
(za uplate avansa od 3000 RSD i prijave u periodu do 17.02.2018)

REGULARNA CENA ARANŽMANA > 329 €
(za uplate avansa od 3000 RSD i prijave nakon 17.02.2018.)

Economy Hotel Oü Talin

Info: Economy Hotel je udobni smeštaj u četvrti Kalamaja, na svega nekoliko minuta hoda od starog grada Talina i gotovo svih važnih atrakcija. Smešten na odličnoj lokaciji, nadomak železničke stanice, u čijoj neposrednoj blizini se nalaze kafići, restorani, supermarketi. Pristojne sobe pune svetla, sa modernim nameštajem i elegantnim drvenim podovima. Svaka sadrži kupatilo sa tuš kabinom, telefon, TV i WiFi konekciju.
http://www.economyhotel.ee/en

Baltpark hotel Riga

Info: Hotel je smešten u mirnom, zelenom delu Rige, na 3 km udaljenosti od starog gradskog jezgra. Nešto preko 20 minuta potrebno je za stići do starog grada od hotela gradskim prevozom, čija je stanica u blizini hotela. Oko 15 minuta je udaljen od Domina Shopping, jednog od najvećih tržnih centara u Rigi. Preko puta hotela nalazi se Grizinkalna park. Hotel Baltpark nudi sobe opremljene privatnim kupatilom, frižiderom i TV-om sa satelitskim kanalima. Besplatan internet je dostupan u svim sobama. Na krovu hotela se nalazi balkon sa predivnim pogledom i zabavnim sadržajima.
https://www.hotelbaltpark.com/en

Boutique Hotel’s Wroclaw

Info: Boutique Hotel’s se nalazi na 4 km od centra Vroclava. Moderan, udoban, smešten u mirnom delu grada, u blizini velikog Zahodnog Parka. U blizini hotela je ogroman tržni centar Magnolia Shopping Mall, zajedno sa nekoliko supermarketa, kioska. Sve sobe su moderne i prostrane,  opremljene sa TV-om, kupatilom, radnim stolom i kuvalom. Gostima je na raspolaganju beplatna WiFi konekcija u čitavom hotelu.
http://www.cfihotels.pl/en/boutique-hotels-wroclaw-page-105345

CENA UKLJUČUJE:

  • Prevoz modernim turističkim autobusima KLIMA, WC, TV, VIDEO, na navedenim relacijama.
  • Kompletnu organizaciju uz pratioca putovanja.
  • 2 noćenja sa doručkom u Talinu, u hotelu 2* prema važećem cenovniku
  • 2 noćenja sa doručkom u Rigi, u hotelu 3* prema važećem cenovniku
  • 1 noćenje sa doručkom u Vroclavu, u hotelu 3* prema važećem cenovniku
  • Razgledanja i posete po programu u pratnji stručnog vodiča
  • Organizaciju putovanja

CENA NE UKLJUČUJE:

  • Putničko zdravstveno osiguranje i osiguranje prtljaga
  • Fakultativne izlete, ulaznice za muzeje i atrakcije

NAPOMENE:

– Sve uplate vrše se u dinarskoj protivvrednosti Evra na dan uplate po prodajnom kursu Pro Credit banke (mogućnost plaćanja: gotovinski, uplatom na rate, platne kartice – VISA, DINA, MAESTRO, MASTER):

– GOTOVINSKI: 3000,00 RSD prilikom rezervacije (sklapanja Ugovora), 50% od vrednosti aranžmana mesec dana pre početka putovanja i ostatak aranžmana 14 dana pre početka putovanja.

– UPLATAMA NA RATE: 3000,00 RSD prilikom rezervacije (sklapanja Ugovora), 50% od vrednosti aranžmana mesec dana pre početka putovanja i 20% vrednosti aranžmana 14 dana pre početka putovanja. Ostatak od 30% u mesečnim ratama čekovima građana (bez kamate) zaključno sa 15.03.2017.godine. Sve uplate pre početka putovanja su gotovinske.

– PLATNIM KARTICAMA: 3000,00 RSD prilikom rezervacije (sklapanja Ugovora), 50% od vrednosti aranžmana mesec dana pre početka putovanja i ostatak aranžmana 14 dana pre početka putovanja: VISA, DINA, MAESTRO, MASTER.

– Za sve aranžmane važe Opšti uslovi putovanja agencije «Modena Travel» od 25.01.2017. a koji su usklađeni sa YUTA standardima.

– Fakultativni izleti se organizuju od strane lokalne turističke agencije. Organizator putovanja nije u stanju da kontroliše kvalitet izvođenja fakultativnih izleta i prema Opštim uslovima putovanja nije odgovoran za njihovo izvođenje, te je putnik saglasan da sve svoje eventualne reklamacije i primedbe uputi direktno, na licu mesta, lokalnom organizatoru putovanja! Cene svih fakultativnih (neobaveznih) izleta su izražene u EVRIMA ili lokalnoj valuti, a rezervacija i uplate se vrše predstavniku agencije tokom samog putovanja. U cenu svakog fakultativnog izleta je uključena ulaznica, prevoz autobusom tour-operatora i lokalni vodič. Fakultativni izleti organizuju se na bazi min 25 prijavljenih, osim u slučaju da je drugačije navedeno Agencija zadržava pravo promene svih planiranih izleta po danima kao i njihove satnice, u zavisnosti od radnog vremena pojedinih lokaliteta.

– Cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa. U suprotnom garantovan je samo iznos akontacije. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo korekcije cene, izmene programa putovanja ili otkaza putovanja.

– Aranžman je rađen na bazi minimuma od 45 putnika, a rok za otkazivanje od strane agencije je 7 dana pre početka putovanja.
– Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom, zemlje u koju putuju kao i zemalja kroz koje prolaze. Preporučuje se putnicima, sa novim biometrijskim pasošima, da se o uslovima ulaska u zemlje EU (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju…) informišu na sajtu Delegacije EU u Srbiji www.europa.rs ili u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju EU.

– Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.

– Pasoši državljana Republike Srbije koji putuju u zemlje EU moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci)od dana ulaska na teritoriju EU.

– MODENA Travel preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog osiguranja u agenciji u prema važećem cenovniku sa osiguranom sumom do 30.000 EUR, za sve putnike bez ograničenja starosnih granica, u vidu medicinske asistencije po uslovima Uniqa osiguranja – osnovno osiguravajuće pokriće (obaveštenja i uputstva u vezi sa osiguranjem sadržana su u uslovima Uniqa osiguranja, koji su Vam na raspolaganju već prilikom uplate aranžmana). U slučaju zdravstvene intervencije (pozvati broj 011/36 36 955 centra za pomoć Uniqa osiguranja)

– ORGANIZATOR PUTOVANJA: MODENA TRAVEL D.O.O. LICENCA OTP 490/2010.
ZA SVE PROGRAME VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA ORGANIZATORA PUTOVANJA KOJI SE MOGU POGLEDATI NA SAJTU WWW.MODENATRAVEL.COM ILI DIREKTNO U AGENCIJI.

– Mole se putnici da se pre zaključenja ugovora o putovanju upoznaju sa programom putovanja, opštim uslovima putovanja agencije Modena Travel DOO, kao i sa opštim uslovima međunarodnog putnog putovanja (UNIQA) .

– Minimum za garantovane polaske iz Niša, Kragujevca je 25 putnika iz svakog grada.

– Mole se putnici da pažljivo pročitaju Opšte uslove putovanja koji su sastavni deo ovog programa.

PRIJATELJI PUTOVANJA